Hvem eller hva er en art director?

Jeg har fått spørsmålet mange ganger. Dels fordi jeg veksler mellom å titulere meg som art director og designer, avhengig av hvem som spør etter hva. Og dels fordi tittelen henger litt løst hos mange. AD er ikke en beskyttet tittel, men mer et begrep man skal respektere for det det representerer. Jeg synes, og mange bransjekolleger med meg, at tittelen art director skal håndteres med verdighet.

Konseptdesign - MONO

En detaljistkjede ønsket et alternativ til å importere et klokkemerke. De ba meg lage et nytt brand med klokker som hadde noe eget ved seg. Noe som skilte seg ut.

Identitetsdesign - Nåtidsmuseet

En helt fantastisk idé! Å lage et museum for nåtiden!? Utviklingen går så raskt, og nye nyheter kommer før de aktuelle nyhetene blir gamle. Hverdagen går så fort at i morgen blir i går før vi er ferdige med i dag.

Identitetsdesign - Vikafjell

Det var ganske åpenbart for meg at jeg i denne oppgaven ville jobbe med typografisk design. Teknisk sett er dette noe av det vanskeligste en art director kan gjøre, men i motsetning til "A good job is hard to find" synes jeg "A hard job is good to find" harmonerer bedre.

Logodesign - TH3M Architects, London

De tre britiske stjernearkitektene samlet seg i ett selskap, og henvendte seg til lille meg helt oppe i Norge for å få laget logo til sitt nye arkitektfirma. Vi var godt synkrone på å tenke stramme linjer og minimalisme. Så her var det bare å stue vekk fargestiftene, og spisse linjalen.

Navn og brandutvikling - YRK

Kontorrekvisita er for mange et så kjedelig og emne at man knappest tenker på det. Det er akkurat den innstillingen jeg elsker å jobbe med. Når jeg da blir bedt om å skape et nytt brand for nettopp kontorrekvisita, så vil jeg jo gjøre det statiske så superstatisk at det blir dynamisk.

Destinasjonsdesign - Sanderstølen

Når man skal lage en godt forankret identitet til en destinasjon vil man gjerne finne det unike og sterke som kan knytte et ikon til merkevarens verdi. Og imens jeg står på Sanderstølen og absorberer inntrykkene og leter etter noe ikonisk å jobbe med - løper Norges sydligste stamme av villrein forbi. Heihei.

Nei. Logoen er ikke hellig!

Markedsfolkene har hørt det igjen og igjen, fordi designerne har fortalt dem det, igjen og igjen. «Ikke rør logoen! Ikke endre eller justere logoen, den må stå som den er.  Logoen er hellig».
Nei. Logoen er ikke hellig, og den som behandler sin logo som en bevoktet og alarmert nasjonalskatt vil tape. Den som slavisk følger en streng profilmanual – vil tape. En logo må kunne behandles i tråd med omgivelser, kanaler og tid. En logo må røres.

Logodesign - Lofoten

Lofoten er et av de vakreste stedene på jordkloden. Minst! Og når denne perlen skal ikles en egen logo må man trå litt varsomt. Det valgte jeg å ikke gjøre.

Destinasjonsdesign - București

Turistene begynner for alvor å få øynene opp for Romanias hovedstad, noe byens styre ville møte med en oppdatering av Bucurestis merkevareplattform og visuelle identitet. Dette var åpenbart en internasjonal designkonkurranse, så det var en ære å få en invitasjon direkte.

Logodesign - Platou Real

Et nytt eiendomsselskap så dagens lys i 2017, og jeg ble bedt av innehaverne om å lage en logo til Platou Real. De utvikler og oppfører moderne privatboliger og har en forkjærlighet til det stramme arkitektoniske uttrykket.
Da var vi på samme side fra start...

Passport UK - Designkonkurranse

Jeg ble invitert med i konkurransen om å designe nye pass for Storbritannia. Den blytunge Londonbaserte juryen lot aldri høre fra seg, så jeg antar jeg ikke vant. Men jeg hadde det innmari moro med jobben, og da er jo jeg fornøyd likevel.